Területi határozat

A területi határozat egy jogi aktus, amelyet a helyi építési hatóság ad ki a területi eljárás keretében az építési törvény alapján.

A területi határozat az építési engedély megszerzésének első lépése. Ebben azt értékelik, hogy a tervezett építési terv összhangban áll-e a területrendezési dokumentációval, amely meghatározza a terület használatának alapelveit az adott helyen.

A területi határozat tehát értékeli, hogy a tervezett építési tevékenység megvalósítható-e a területen a területrendezési tervezés szempontjából, és hogy teljesülnek-e a területrendezési dokumentáció által előírt további követelmények.

Ha a területi határozat pozitív, a kérelmező folytathatja az eljárást és kérelmezheti az építési engedélyt, amely aztán értékeli a tervezett épület konkrét technikai és biztonsági aspektusait.

Fontos megjegyezni, hogy a területi határozat egy külön jogi aktus, amely külön támadható meg az építési engedélytől. Tehát még ha a területi határozat pozitív is, az építési engedély nem feltétlenül lesz megadva.

Bizonyos esetekben a területi és az építési eljárást egyesíthetik egyetlen eljárásban, ekkor azonnal kiadásra kerül az építési engedély a területi határozat előtti nélkül. Ez általában kevésbé bonyolult építési terveknél történik.

Egyéb kifejezések a kategóriából

Területi határozat nem hangzik vonzóan?

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk