www.108realestate.hu logo

Ingatlankezelés (PM)

Az ingatlankezelés, más néven property management, az ingatlan mindennapi üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatos szolgáltatás vagy funkció. Ez a kifejezés gyakran vonatkozik kereskedelmi ingatlanokra, mint például irodaházak, bevásárlóközpontok, ipari épületek vagy lakóingatlanok bérbeadása.

Az ingatlankezelő feladatai változhatnak az ingatlan típusától és a szerződéses feltételektől függően, általában azonban magukba foglalhatják:

  1. Bérlők keresése és kiválasztása: Az ingatlankezelő felelős lehet az elérhető területek hirdetéséért, a leendő bérlőkkel történő bejárások megszervezéséért, a meglévő bérlőkkel való kapcsolattartásért és a bérleti szerződések megkötéséért.
  2. Bérleti díjak és egyéb díjak kezelése: Ide tartozik a bérleti díjak beszedése, a fizetések nyomon követése és a nem fizetett bérleti díjak behajtása. Az ingatlankezelőnek gondoskodnia kell az ingatlan üzemeltetéséhez kapcsolódó költségek kezeléséről is.
  3. Karbantartás és javítások: Az ingatlankezelőnek biztosítania kell, hogy az ingatlan biztonságos legyen, jól karbantartott és működőképes. Ez magába foglalhatja a javítások és karbantartási munkálatok tervezését és koordinálását, sürgősségi helyzetek kezelését, valamint az ingatlan rendszeres ellenőrzésének biztosítását.
  4. Törvények és szabályozások betartása: Az ingatlankezelőnek gondoskodnia kell arról, hogy az ingatlan és üzemeltetése megfeleljen a helyi törvényeknek és szabályozásoknak. Ez magában foglalhatja az építési előírások, az egészségügyi és biztonsági szabályozások, valamint a bérleti jogszabályok betartását.
  5. Kommunikáció a bérlőkkel: Az ingatlankezelő a bérlők fő kapcsolattartója, és képesnek kell lennie az ő kérdéseik és panaszaik kezelésére, valamint az igényeik kielégítésére.

Az ingatlankezelő alapvetően segíti az ingatlan tulajdonosát abban, hogy az ingatlan értékét és hozamát maximalizálja azáltal, hogy gondoskodik az üzemeltetéséről és jó kapcsolatot tart fenn a bérlőkkel.

Egyéb kifejezések a kategóriából

Ingatlankezelés (PM) nem hangzik vonzóan?

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk