CAP

A kereskedelmi ingatlanokkal összefüggésben a "cap" kifejezést leggyakrabban két összefüggésben használják: cap rate (tőkésítési ráta) és cap on operating expenses.

Cap Rate (tőkésítési ráta): Ez a ráta egy hozammutató, amelyet az ingatlanbefektetések megtérülésének értékelésére használnak. A cap rate-t úgy számítják ki, hogy az ingatlanból származó éves nettó jövedelmet elosztják az ingatlan árával. Például, ha egy épület évente 100 000 dollár nettó jövedelmet termel, és 1 000 000 dollárra értékelik, akkor a cap rate 10%.

Működési költségekre vonatkozó felső határ: Egyes bérleti szerződések meghatározhatnak egy korlátot, vagy "felső határt" a működési költségek éves növekedésére vonatkozóan, amelyet a bérbeadó a bérlőnek felszámíthat. Ez a felső határ lehet fix százalékos növekedés, de lehet az inflációhoz vagy más gazdasági mutatóhoz indexált is. A felső határ a bérlő kockázatának korlátozását szolgálja azáltal, hogy megvédi a bérlőt a túlzott költségnövekedéstől. Másrészt korlátozhatja a bérbeadó azon képességét, hogy a megnövekedett üzemeltetési költségeket a bérlőre hárítsa. Az üzemeltetési költségplafont és annak konkrét feltételeit a bérleti szerződésben egyértelműen meg kell határozni.

Egyéb kifejezések a kategóriából

CAP nem hangzik vonzóan?

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk