www.108realestate.hu logo

Bruttó vs nettó bérbeadható terület (NLA vs GLA)

A nettó bérbeadható terület (Net Leasable Area, NLA) és a bruttó bérbeadható terület (Gross Leasable Area, GLA) két kifejezés, amit az ingatlanok bérbeadásánál használnak. Mindkettő a bérlők által bérbe vehető területre utal, de abban különböznek, hogy mit tartalmaznak ezek a területek.

Nettó bérbeadható terület (NLA): Ez a kifejezés az ingatlanon belül azokat a területeket jelöli, amelyek kizárólagos használatra bérbe adhatók a bérlőnek. Nem tartalmazza a közös területeket, mint például a folyosókat, WC-ket, lépcsőházakat vagy lifteket. Csak azokat a területeket foglalja magában, amelyeket a bérlő kizárólag saját szükségleteire használhat.

Bruttó bérbeadható terület (GLA): Ez a terület magában foglalja azokat az ingatlanon belüli helyiségeket, amelyek a bérlő rendelkezésére állnak, beleértve a közös területeket is. Ide tartoznak a folyosók, WC-k, lépcsőházak és egyéb közös helyiségek. Tehát, ha a bérlő a GLA-ért fizet, az összes olyan helyiségre kiterjed a fizetés, amelyet használhat, beleértve azokat is, amelyeket más bérlőkkel közösen használ.

A bérleti díj tárgyalásakor fontos tudni, hogy az ár a nettó vagy a bruttó bérbeadható területre vonatkozik-e, mert ez jelentősen befolyásolhatja a teljes költségeket.

Egyéb kifejezések a kategóriából

Bruttó vs nettó bérbeadható terület (NLA vs GLA) nem hangzik vonzóan?

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk