Add-on

"Add-on tényező" egy kifejezés, amit a kereskedelmi ingatlanok területén használnak, különösen az irodaházaknál. Ez a tényező az épület teljes bruttó padlóterületének és a bérlők által kizárólagosan használható teljes nettó bérbeadható terület arányára utal.

Az add-on tényezőt a közös területek (mint az előcsarnok, folyosók, közös WC-k stb.) költségeinek a bérlők közötti elosztására használják. A számítás úgy történik, hogy az épület teljes bruttó padlóterületéből levonják a nettó bérbeadható területet, és az eredményt elosztják a nettó bérbeadható területtel. Az eredmény egy adott együttható, amellyel megszorozzák az épület minden irodai egységének területét. Tehát végeredményben a bérbeadó az épület 100%-át bérbe adja.

Például, ha egy épület teljes bruttó területe 10 000 m² és a teljes hasznos területe 8 000 m², az add-on tényező 25% lenne ((10 000 - 8 000) / 8 000).

Ekkor a bérlő nem csak a kizárólagosan használt terület (nettó bérbeadható terület, NLA) alapján fizet bérleti díjat, hanem a közös területeken való részesedését is, amely az add-on tényező segítségével van kiszámítva.

Egyéb kifejezések a kategóriából

Add-on nem hangzik vonzóan?

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk