A 108 REAL ESTATE tovább terjeszkedik Közép- és Kelet-Európában, tanácsadási szolgáltatásokat nyújt a romániai fejlesztőknek és befektetőknek.

A 108 REAL ESTATE, a sikeres piaci működésének 15. évfordulóját ünneplő ingatlantanácsadó cég újabb mérföldkövet jelent a romániai terjeszkedéssel. A 108 REAL ESTATE szlovákiai, magyarországi és indiai jelenlétét követően a 108 REAL ESTATE romániai terjeszkedése stratégiai lépés, amelyet a vállalat a fejlesztők, befektetők és bérlők mozgására összpontosít az ipari ingatlanszektorban, amely magában foglalja a feldolgozóipart és a logisztikát is.

A romániai ingatlanpiac számos előnnyel rendelkezik: bőséges a fejlesztésre rendelkezésre álló földterület, nagy a bérlői kereslet és vonzó a hozam a befektetők számára. Az idei évre előre jelzett 3,5%-os GDP-növekedéssel a román gazdaság stabil környezetet kínál a befektetések számára. Emellett a 19 milliós, növekvő jövedelmű lakossága számos vállalat számára vonzó vásárlói bázist jelent.

"Románia figyelemre méltó fejlődést ért el az elmúlt években" - nyilatkozta Jakub Holec, a 108 REAL ESTATE vezérigazgatója. "Erős Európa-párti orientációja nyilvánvaló az infrastruktúrájában és a mindennapi működésében. Az építési engedélyezési folyamat ésszerűsödött, és egyértelmű hangsúlyt fektetnek a minőségre, a hatékonyságra és a fenntarthatóságra. Úgy vélem, az ingatlanpiac az ország sikeres átalakulását bizonyítja, és egyre több ingatlanpiaci szereplőt vonz."

A romániai kirendeltség vezetésére a 108 REAL ESTATE Victor Rachitát nevezte ki, aki 23 éves tapasztalattal rendelkezik a romániai ingatlanpiacon.

Ez a bővítés megerősíti a 108 REAL ESTATE jelenlétét Közép- és Kelet-Európában. Azokban az országokban, ahol nem rendelkezik saját irodával, a vállalat a BNP Paribas Real Estate-tel kötött szövetségi partnerségen keresztül működik. Ez a kiterjedt hálózat lehetővé teszi a 108 REAL ESTATE számára, hogy az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig irányítsa ügyfeleit.

A 108 REAL ESTATE bukaresti fiókja elsősorban az ipari ingatlanokkal foglalkozik majd. "A román piac számos növekedési lehetőséget kínál az új, modern logisztikai és termelési területek kínálatában" - nyilatkozta Victor Rachita, a 108 REAL ESTATE romániai ügyvezető partnere. "Az elmúlt három-négy évben a kereslet jelentősen meghaladta az új területek elkészültét." Az éves nettó realizált kereslet 1 millió négyzetméter körül mozog, az üresedési ráta pedig tavaly 5% alá csökkent. Az elsőrendű bérleti díjak azonban a nagyobb városok, például Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, a konstancai kikötő és a népszerű Brassó környékén emelkedtek, meghaladva a 4,5 eurót négyzetméterenként/hó.

Románia jelenlegi modern ipari terület kapacitása több mint 7 millió négyzetméter. Összehasonlításképpen, a Cseh Köztársaság több mint 12 millió négyzetméterrel rendelkezik. Tekintettel az autópálya- és vasúthálózatba történő jelentős beruházásokra, a modern ipari területek iránti kereslet várhatóan tovább fog növekedni. Romániában számos barnamezős terület található, ami lehetővé teszi a revitalizációt vagy az építkezést a nagyvárosi területek körüli rendkívül vonzó helyszíneken.

A fejlesztőket a jelenlegi hozam is vonzhatja, amely 2018 óta Közép- és Kelet-Európában az elosztóközpontok esetében a legmagasabb, közel 8%-os. Más európai országokhoz hasonlóan azonban a romániai befektetési piac tavaly visszaesést tapasztalt, a magas árak, az infláció és a bonyolultabb banki finanszírozási feltételek miatt a lezárt tranzakciók volumene 500 millió euró körül alakult.

A román piacon aktív nemzetközi fejlesztők (CTP, WDP, P3, VGP, Logicor és mások), valamint helyi fejlesztők és befolyásos hazai cégek (Element, Olympian) is jelen vannak. A bérlők között olyan neves vállalatok és márkák találhatók, mint az Ericsson, Pirelli, Michelin, Siemens, Packeta, Lidl, Leoni, 3PL európai vállalatok - DB Schenker, DSV, Yusen Logistics, Kuhne Nagel, Gebruder Weiss és Raben.